הכירו את סוויטאנגו
סוויטאנגו הוא תחליף סוכר, המופק מרכיבים טבעיים, ביחס 1:1 (מתיקות של כפית סוכר= מתיקות של כפית סוויטאנגו).
סוויטאנגו מתאים לבישול, אפייה, המתקה של משקאות ועוד.
רכיבי הסוויטאנגו מאושרים על ידי משרד הבריאות הישראלי ורשויות הבריאות האירופאיות והאמריקאיות. סוויטאנגו מאושר כתחליף לסוכר ע"י האגודה הישראלית לחולי סוכרת.
מה מכיל סוויטאנגו?
אריתריטול:
האריתריטול שייך לקבוצת הפוליאולים- סוכרי אלכוהולי, אך אף על פי כן, הוא אינו מכיל סוכר ואלכוהול. במצבו הטבעי, האריתריטול מצוי בפירות שונים כגון אגס, מלון וענבים וגם במזונות שעברו תסיסה כגון גבינות ויין. האריתריטול מאופיין במתיקות של כ-70% ממתיקות הסוכר וללא ערך קלורי.למרות שהאריתריטול מוגדר כפחמימה, גופנו לא מעכל אותה, לכן היא נפלטת בסופו של דבר מהגוף ואין לה השפעה על האינדקס הגליקמי- כלומר, אין לאריתריטול השפעה על רמת הסוכר בדם או על הפרשת האינסולין ועל כן הוא מתאים לסוכרתיים.
צמח הסטיביה:
לצמח הסטיביה קיימים כ 270 זנים. בסוויטאנגו נעשה שימוש בזן סטיביול גליקוזיד, הגדל בדרום ומרכז אמריקה ומאופיין בטעמו המתוק. צמח הסטיביה נחשב לאחד מתחליפי הסוכר האיכותיים והיקרים הנמצאים בשימוש כיום בעולם, ושימושיו הם בעיקר להמתקת מזון ומשקאות.
ייחודיות הצמח מתאפיינת בטעמו המתוק, ללא ערך קלורי, והוא נחשב לבטוח בשימוש בחולי סוכרת וגם ידוע כמיטיב עם מערכת העיכול. מתיקות הסטיביה מוערכת כפי 200-300 מסוכר.
האיזון הקיים בין ריכוז ההאריתריטול לריכוז של צמח הסטיביה בסוויטאנגו, יוצר בסופו של דבר את תחליף הסוכר המושלם, שטעמו מראהו ומרקמו מדמה את הסוכר הלבן.
כיצד נשתמש בסוויטאנגו?
יחס ההמרה המומלץ בין סוויטאנגו לסוכר הוא 1:1 (כפית סוויטאנגו = כפית סוכר). על כל 100 גר' סוכר, ניתן להשתמש ב 100 גר' סוויטאנגו.
סוויטאנגו מתאים לבישול ואפייה, המתקת משקאות, הכנת קינוחים ועוד.
* חשוב לשים לב- צריכה מופרזת עלולה לגרום לפעילות מעיים מוגברת.
האם לסוויטאנגו יש טעם לוואי?
טעמו של הסוויטאנגו, מראהו, מרקמו ושימושיו, זהים כמעט לחלוטין לסוכר הלבן. סוויטאנגו אינו משאיר את תחושת ה"אפטר טייסט" האופיינית לתחליפי הסוכר.
האם סוויטאנגו בטוח לשימוש בחולי סוכרת?
סוויטאנגו מאופיין באינדקס גליקמי אפס - כלומר, שימוש בו אינו גורם ל"קפיצה" ברמת הסוכר בדם. בנוסף, סוויטאנגו מאושר לשימוש על ידי האגודה הישראלית לסוכרת, ורכיביו מאושרים לשימוש כממתיק ע״י משרד הבריאות בישראל ורשויות הבריאות באירופה ובארצות הברית.
האם סוויטאנגו מכיל קלוריות?
ממחקרים שונים עולה כי האדם הממוצע צורך כ-400 קלוריות ביום כתוצאה משימוש בסוכר על צורותיו השונות. עם תחליף הסוכר סוויטאנגו, ניתן לצרוך ולהכין את המזון האהוב, בטעם מתוק וטעים וללא תחושת האשמה, הקלוריות והנזקים הנלווים של הסוכר הלבן.
הפחמימות המופיעות בסימון התזונתי של סוויטאנגו הן פחמימות רב כהליות, שמקורן מהאריתריטול בלבד. פחמימות רב כהליות הן בעלות מבנה ייחודי אשר אינו מתפרק בגוף. כתוצאה ממצב זה, הגוף אינו מפיק מפחמימות אלו אנרגיה (קלוריות).
חשוב!
מאחר וסוויטאנגו אינו מכיל פחמימות זמינות ואין בו סוכר, הוא אינו מתאים למצבים של היפוגליקמיה ("נפילת סוכר")!
מהו סוכר לבן ומדוע הוא מזיק לבריאותנו?
סוכר "לבן" הוא למעשה סוכר מזוקק- סוכר שבאמצעות תהליך תעשייתי, הוסרו ממנו חומרים טבעיים כמו סיבים, ויטמינים ומירלים. לרוב מדובר בסוכר לבן המופק מקני סוכר או מסלק סוכר, ומעובד עד שהוא הופך לגבישים לבנים טהורים של סוכרוז.
צריכת סוכר לבן (סוכרוז) בכמות מופרזת עלולה לגרום למגוון נזקים בריאותיים, חלקם מיידיים וחלקם מצטברים לאורך זמן. להלן הנזקים העיקריים שקשורים בצריכת סוכר לבן:
1. נזקים מטבוליים:
-
השמנה: סוכר לבן הוא מקור לקלוריות "ריקות" - הוא מספק אנרגיה (ערך קלורי מפחמימות), אך ללא ערכים תזונתיים חיוניים (כמו סיבים תזונתיים, ויטמינים או מינרלים). צריכתו הגבוהה תורמת לצריכת קלוריות עודפת ולהשמנה.
-
עמידות לאינסולין וסוכרת סוג 2: סוכר מעלה את רמות האינסולין בדם. צריכה כרונית עלולה לגרום לעמידות לאינסולין ולהגברת הסיכון לפתח סוכרת.
-
כבד שומני: סוכר לבן מורכב מגלוקוז ופרוקטוז. הפרוקטוז מתפרק בעיקר בכבד, ובכמויות גבוהות הוא עלול להוביל להצטברות שומן בכבד.
2. נזקים ללב וכלי הדם:
3. מחלות פה, שיניים וחניכיים
סוכר ידוע כמזון לחיידקים הגורמים לעששת. צריכת סוכר גבוהה, במיוחד בממתקים או משקאות ממותקים, ידועה כמגבירה את הסיכון לחורים בשיניים ודלקות חניכיים.
4. נזקים נוירולוגיים והתמכרות
סוכר ידוע כמשפיע על המוח באופן הדומה להשפעתם של חומרים ממכרים אחרים (כמו למשל ניקוטין), מה שעלול להוביל להתנהגות כפייתית ולצריכה מופרזת. בנוסף, קיימות עדויות לכך שלסוכר יש השפעה על מצבי הרוח, ועלול לגרום לתנודות במצב הרוח וירידות אנרגיה פתאומיות.
5. פגיעה בילדים
סוכר לבן נקשר לבעיות ריכוז, היפראקטיביות, ולפגיעה בבריאות המטבולית כבר בגיל צעיר.
כמו כן, ידוע כי צריכת סוכר אצל ילדים באה לעיתים על חשבון מזונות בריאים יותר - מה שפוגע באיכות התזונה הכללית.
לסיכום, לצורך שמירה על בריאותנו- מומלץ להמעיט או לוותר עד כמה שניתן על צריכת הסוכר הלבן.
ניתן להמיר את צריכת הסוכר הלבן במזונות בריאים/ תחליפי סוכר שהינם ממקור טבעי- כמו סוויטאנגו.