סוויטאנגו הוא תחליף לסוכר, שמופק מרכיבים טבעיים, ביחס 1:1 (מתיקות של כפית סוכר= מתיקות של כפית סוויטאנגו).
סוויטאנגו מתאים לבישול, אפייה, לקפה של הבוקר ולכל שימוש שמחליף את הסוכר.
רכיבי הסוויטאנגו מאושרים על ידי משרד הבריאות הישראלי ורשויות הבריאות האירופאיות והאמריקאיות. סוויטאנגו מאושר כתחליף לסוכר ע"י האגודה הישראלית לחולי סוכרת. מה מכיל סוויטאנגו?
אריתריטול:
האריתריטול שייך לקבוצת הפוליאולים- סוכרי אלכוהולי, אך אף על פי כן, הוא אינו מכיל סוכר ואלכוהול. במצבו הטבעי, האריתריטול מצוי בפירות שונים כגון אגס, מלון וענבים וגם במזונות שעברו תסיסה כגון גבינות ויין. האריתריטול מאופיין במתיקות של כ-70% ממתיקות הסוכר וללא ערך קלורי. האריתריטול הינו פחמימה שגופנו לא מעכל, אשר נפלטת בסופו של דבר מהגוף ללא כל השפעה על רמת הסוכר בדם או על הפרשת האינסולין. למרות שהאריתריטול מוגדר כפחמימה, ערכו הגליקמי נחשב כאפס, ועל כן הוא מתאים לסוכרתיים.
צמח הסטיביה:
צמח הסטיביה מונה כ 270 זנים. בסוויטאנגו נעשה שימוש בזן סטיביול גליקוזיד, הגדל בדרום ומרכז אמריקה ומאופיין בטעמו המתוק. צמח הסטיביה נחשב לאחד מתחליפי הסוכר האיכותיים והיקרים הקיימים כיום בעולם, ומשמש בעיקר להמתקת מזון ומשקאות.
ייחודיות הצמח מתאפיינת בכך שטעמו מתוק, ללא ערך קלורי, נחשב בטוח לחולי סוכרת וגם ידוע כמיטיב עם מערכת העיכול. מתיקות הסטיביה מוערכת כפי 200-300 מסוכר.
תחליף הסוכר סוויטאנגו מאזן בין ריכוז האריתריטול לצמח הסטיביה, מה שיוצר בסופו של דבר את תחליף הסוכר המושלם, שטעמו מראהו ומרקמו מדמה את הסוכר הלבן.
כיצד נשתמש בסוויטאנגו?
יחס ההמרה המומלץ בין סוויטאנגו לסוכר הוא 1:1 (כפית סוויטאנגו = כפית סוכר). על כל 100 גר' סוכר, ניתן להשתמש ב 100 גר' סוויטאנגו.
סוויטאנגו מתאים לבישול ואפייה, המתקת משקאות, הכנת קינוחים ועוד.
* לשים לב- צריכה מופרזת עלולה לגרום לפעילות מעיים מוגברת.
האם לסוויטאנגו יש טעם לוואי?
לסוויטאנגו יש טעם,מראה שימוש ומרקם הכמעט זהה לסוכר הלבן, והוא אינו משאיר את תחושת ה"אפטר טייסט" והטעם האופייני של תחליפי הסוכר.
האם סוויטאנגו בטוח לשימוש בחולי סוכרת?
סוויטאנגו מאופיין באינדקס גליקמי אפס- כלומר, שימוש בו אינו גורם ל"קפיצה" ברמת הסוכר בדם. בנוסף, סוויטאנגו מאושר לשימוש על ידי האגודה הישראלית לסוכרת, ורכיביו מאושרים לשימוש כממתיק ע״י משרד הבריאות בישראל ורשויות הבריאות באירופה ובארצות הברית.
האם סוויטאנגו מכיל קלוריות?
ממחקרים שונים עולה כי האדם הממוצע צורך כ-400 קלוריות ביום כתוצאה משימוש בסוכר בצורותיו השונות. עם תחליף הסוכר סוויטאנגו, ניתן לצרוך ולהכין את המזון שאתם אוהבים, בטעם מתוק וטעים וללא תחושת האשמה, הקלוריות והנזקים הנלווים של הסוכר הלבן.
הפחמימות המופיעות בסימון התזונתי של סוויטאנגו הן פחמימות רב כהליות, שמקורן מהאריתריטול בלבד. פחמימות רב כהליות הן בעלות מבנה ייחודי אשר אינו מתפרק בגוף. כתוצאה ממצב זה, הגוף אינו מפיק מפחמימות אלו אנרגיה (קלוריות).
חשוב!
מאחר וסוויטאנגו אינו מכיל פחמימות זמינות ואין בו סוכר, הוא אינו מתאים למצבים של היפוגליקמיה ("נפילת סוכר")!
מהו סוכר לבן ומדוע הוא מזיק לבריאותנו?
סוכר "לבן" הוא למעשה סוכר מזוקק- סוכר שעבר תהליך תעשייתי שבו הוסרו ממנו חומרים טבעיים כמו מינרלים, סיבים, וויטמינים. לרוב מדובר בסוכר לבן שמופק מקני סוכר או מסלק סוכר, ומעובד עד שהוא הופך לגבישים לבנים טהורים של סוכרוז.
צריכת סוכר לבן (סוכרוז) בכמויות מופרזות עלולה לגרום למגוון נזקים בריאותיים, חלקם מיידיים וחלקם מצטברים לאורך זמן. להלן הנזקים העיקריים שקשורים בצריכת סוכר לבן:
1. נזקים מטבוליים:
- השמנה: סוכר לבן הוא מקור לקלוריות "ריקות" - הוא מספק אנרגיה (ערך קלורי מפחמימות), אך ללא ערכים תזונתיים חיוניים (כמו סיבים תזונתיים, ויטמינים או מינרלים). צריכתו הגבוהה תורמת לצריכת קלוריות עודפת ולהשמנה.
- עמידות לאינסולין וסוכרת סוג 2: סוכר מעלה את רמות האינסולין בדם. צריכה כרונית עלולה לגרום לעמידות לאינסולין ולהגברת הסיכון לפתח סוכרת.
- כבד שומני: סוכר לבן מורכב מגלוקוז ופרוקטוז. הפרוקטוז מתפרק בעיקר בכבד, ובכמויות גבוהות עלול להוביל להצטברות שומן בכבד.
2. נזקים ללב וכלי הדם
- לצריכת סוכר גבוהה מיוחס קשר ישיר בעליית רמות השומנים (טריגליצרידים) בדם, לעלייה בלחץ הדם ולדלקות כרוניות - כולם גורמי סיכון למחלות לב.
- קיימים מחקרים המצביעים על כך שצריכה של יותר מ 10% מהקלוריות היומיות, שמקורן בתוספת של סוכר, מגבירה משמעותית את הסיכון למוות ממחלות לב.
3. מחלות פה, שיניים וחניכיים
סוכר ידוע כמזון לחיידקים הגורמים לעששת. צריכת סוכר גבוהה, במיוחד בממתקים או משקאות ממותקים, ידועה כמגבירה את הסיכון לחורים בשיניים ודלקות חניכיים.
4. נזקים נוירולוגיים והתמכרות
סוכר ידוע כמשפיע על המוח באופן דומה לחומרים ממכרים אחרים (כמו למשל ניקוטין), מה שעלול להוביל להתנהגות כפייתית ולצריכה מופרזת. בנוסף, קיימות עדויות לכך שלסוכר השפעה על מצבי הרוח, ועלול לגרום לירידות אנרגיה פתאומיות ולתנודות במצב הרוח.
5. פגיעה בילדים
סוכר לבן נקשר לבעיות ריכוז, היפראקטיביות, ולפגיעה בבריאות המטבולית כבר בגיל צעיר.
כמו כן, ידוע כי צריכת סוכר אצל ילדים לעיתים באה על חשבון מזונות בריאים יותר - מה שפוגע באיכות התזונה הכללית.
לסיכום, מומלץ להמעיט או לוותר עד כמה שניתן על צריכת הסוכר הלבן, לשמירה על בריאותנו.
ניתן להמיר את צריכת הסוכר הלבן במזונות בריאים/ תחליפי סוכר שהינם ממקור טבעי- כמו סוויטאנגו.